Om Psykomotorisk terapi & Samtale
Psykomotorisk Terapi & Samtale - Krop og sind i samspil
Jeg er uddannet psykomotorisk terapeut og psykoterapeut. Psykomotorisk terapi er en sundhedsfaglig professions bachelor på linje med sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter. I faget fokuserer man på samspillet og den gensidige påvirkning mellem krop og psyke. Med de to uddannelser i forening har jeg specialiseret mig i behandling af mennesker med overbelastede nervesystemer, herunder stress, angst, belastningsreaktioner samt senfølger efter omsorgssvigt, fysisk og psykisk vold, overgreb, misbrug og mobning.
Det er meget forskelligt hvordan en terapisession hos mig er sat sammen. For nogle klienter er det samtalen der er i fokus, hvor de fysiske øvelser og briksen slet ikke er i spil eller kun fylder en meget lille del. For andre klienter er det primært det kropslige arbejde og briksen der er i spil.
Samtalen kan have forskellige funktioner, den ene af dem er selvfølgelig, at afdække hvorfor du sidder med din aktuelle problemstilling samt hvordan du nu og fremadrettet kan afhjælpe og forebygge samme og lignede problemstillinger.
Øvelser kan være meget forskellige, men de er altid meget enkle og korte. Hensigten er at give klienten redskaber som kan bruges hjemme til f.eks. regulering af nervesystemet, dæmpe angst og indre uro, at afhjælpe muskelspændinger, regulere følelser eller berolige tankemylder.
Afspænding foregår enten siddende eller liggende på briks, hvor jeg først hjælper dig til rette på briksen og forsøger at hjælpe dit nervesystem til at falde til ro og efterfølgende eller undervejs guider dig i at slippe evt. spændinger eller finde ind i et dybere og mere roligt åndedræt.
Det er meget vigtigt for mig, at mine klienter lærer simple og håndgribelige øvelser, som de kan bruge i den aktuelle problemstilling og som de fremadrettet kan bruge, til at forebygge og afhjælpe de udfordringer, som livet helt naturligt byder på.
Behandling af voksne
Jeg har specialiseret mig at behandle mennesker som lider af angst, stress og belastningsreaktioner, samt senfølger efter omsorgssvig, misbrug eller fysisk- eller psykiskvold i opvækst eller parforhold.
Det er min erfaring, at angst, stress og belastningsreaktioner har mange ansigter og samtidig mange fællestræk. Fælles for dem er, at de opstår når vi mennesker er nødt til overkomme eller rumme mere end vi kan. Når vi skal leve under vilkår og rammer, som vi ikke trives med. Når vi er nødt til at bruge vores ressourcer på “bare” at overleve i stedet for reelt at leve.
Der er uendelig mange årsager til, at vi mennesker kommer til at kæmpe med angst, stress eller belastningsreaktioner. Det kan være arbejdsrelateret, fordi du har fået et barn med alvorlige udfordringer eller handicaps, fordi du har mistet din partner, har oplevet massiv mobning som barn, har levet i et parforhold med psykisk- eller fysiskvold, har oplevet misbrug eller svigt i din opvækst
At leve med angst, stress og belastningsreaktioner, kan give mange, og meget forskellige, symptomer. Det kan eks. være indre uro, en følelse af at hele systemet står og sitre, hovedpine, søvnproblemer, dyb ensom- eller tomhedsfølelse, en diffus eller manglende identitetsfølelse, vanskeligheder med at sætte grænser og få opfyldt egne behov, selvdestruktivadfærd. vanskeligheder med at opretholde sunde relationer eller en tendens til at miste dig selv i dine relationer.
Behandling af børn og unge
I arbejdet med børn og unge anvender jeg samme tilgang som til voksne, men min fremgangsmetode varierer meget, afhængigt af børnenes og de unges udgangspunkt og udviklingstrin. Psykomotorisk KropsTerapi & Samtale kan være en nænsom, men effektfuld, tilgang til behandling af stress og angst hos børn og unge. Som terapeut fokuserer jeg på kroppen og dens reaktioner som en vej for de unge til at forstå og håndtere stress og angst. Terapiforløbet består af både samtaler, psykoedukation, psykomotoriske øvelser og eventuelt behandling på briks, hvis den unge føler sig tryg ved det. Jeg arbejder både med psykoedukation, kropsbevidsthed, afspændingsteknikker som redskaber til at opbygge evnen til selvregulering af angst og stress.
Ofte møder jeg først børn og unge i min klinik, når de er så pressede at det påvirker deres skolegang og sociale aktiviteter. For mig er hoved fokus, at få angst- og stressniveauet ned, så barnet kan genopbygge ressourcer og få mod på, at skulle vende tilbage til hverdagen. Da mit fokus er ressourcer og minimering af pres, arbejder jeg ikke med ”hjemmeopgaver”, tjeklister, skemaer mm.
Mit fokus er at altid at normalisere, opbygge selvværd og give den unge livsmodet tilbage.
Tinnitus, menières sygdom, høretab hos voksne
Jeg arbejder regelmæssigt med klienter, der lider af tinnitus, Menières sygdom (Morbus Menière), hørenedsættelse og andre øre-/hørerelaterede sygdomme og udfordringer. Mit fokus er at hjælpe mine klienter til at mindske fysiske gener samt håndtere de psykiske og sociale udfordringer, der ofte opstår for dem, der lever med høre-/øreproblemer.
Jeg samarbejder med House of Hearing, som er en organisation der tilbyder anonym og uvildig telefonisk rådgivning for mennesker med høre-/øreproblemer.
At blive hel, med kontakt til både krop og sind, vil give dig en stærkere identitetsfølelse, med et større selvværd samt en større tillid til dig selv, verdenen og dine medmennesker. Du vil opleve at blive bedre til at sige til og fra samt føle mere gensidig ligeværd i dine relationer. Du vil komme til at føle dig i bedre følelsesmæssig balance og have mere fysisk overskud.
Håndgribelige og enkle teknikker og redskaber
Hjælp til selvhjælp
Det er vigtig for mig, at støtte klienten i, at opbygge teknikker til selv at kunne tage hånd om udfordringer og problemstillinger.
Teknikkerne tilpasses altid den enkelte klient og er altid enkle og lette at bruge i hverdagen.
Det kan eksempelvis være teknikker til at regulere nervesystemet, sænke angst niveauet, hjælpe til bedre søvn eller afhjælpe hovedpine mm.